Frankrijk

Tiberius

Het prachtige stadje Sommières is gelegen in een gebied dat de overgang vormt van de zuidelijke Rhône naar de Languedoc en het belichaamt het befaamde “Als god in Frankrijk”-gevoel. Het is een typisch half continentaal en half mediterraan klimaat waarbij verschillende winden een belangrijke rol spelen. Mistral (noordoost), Tramontana (noordwest) en Marin (zuid) bieden een afwisselend spel van weertypes en bepalen sterk het karakter van de wijn. Jaarlijks zijn deze wijnen dan ook prijzenkapers op verschillende concours.

Wijnen (5)

Monsieur et Mademoiselle

Het gamma “Fifi et Marcel” werd door de mensen van het gerenommeerde Château Fonbadet in het leven geroepen teneinde enkele van Frankrijks meest klassieke druiven aan te kunnen bieden aan een betaalbare prijs en met een absolute voorkeur voor kwaliteit. Als aangewezen regio kwamen ze dan al snel op 2 wijngebieden uit. Côtes de Gascogne voor de witte wijnen en de Languedoc voor de rode wijnen. Door de combinatie van ondergrond en klimaat kunnen ze bij hun witte wijnen een lekker fruitig karakter combineren met veel minerale en frisse tonen en voor de rode wijnen een mooie concentratie aan een verleidelijke, zwoele en smakelijke stijl. Hierbij wordt de jarenlange ervaring van een Top-Château in Bordeaux gekoppeld aan streken met veel potentieel, waar vroeger vooral aan massaproductie werd gedaan maar waar mits de nodige aandacht en kennis kwalitatief ook interessante doelstellingen kunnen worden bereikt. De wijnen geven een smakelijke weergave van wat allemaal mogelijk is met deze klassiekers van Franse druiven. Bovendien wordt deze Franse eigenheid nog eens benadrukt door het frivole en in historiek verweven karakter van de respectievelijke labels. Monsieur en Mademoiselle doen u direct verlangen naar het gekende “Leven als God in Frankrijk”-gevoel en brengen u in geen moment in vakantiemodus.

Wijnen (10)  Wijnbouwerspagina

Le Bottle

De druiven die gebruikt worden in de Le Bottle reeks zijn afkomstig van de beste wijngaarden rond het historische stadje Sommières. Ze worden met de grootste zorg geselecteerd en verwerkt. Elk jaar gaan onze mensen zelf ter plaatse mee de wijnen proeven, uitkiezen en optimaliseren door middel van strenge selectie van de cuves en kleine aanpassingen aan de blends. Zo slagen we erin om een maximale kwaliteit te garanderen, ze te volgen én ze te handhaven. Les Vignerons du Sommièrois werken ondertussen al jaren met ons samen waardoor we in staat zijn om de wijnen optimaal af te stemmen op de hedendaagse smaak en verzuchtingen. Het zijn dan ook wijnen die voor een aangename prijs een plaats verdienen in elke wijnkelder of op elke eettafel, thuis of op restaurant. Ze blinken uit in veelzijdigheid en genieten van een meer dan smakelijk karakter waardoor ze zowel de liefhebber als kenner zullen bekoren. De presentatie is mooi en modern waarbij ze degelijkheid en klasse uitstrale

Wijnen (15)  Wijnbouwerspagina

Les Sensibles

Les Sensibles is een gamma van enkele individuele druiven waarbij door verschillende wijngaarden te combineren en te selecteren de best mogelijke wijn van elke druif wordt verkregen. Door de uiteenlopende kwaliteiten van elke lieu-dit te blenden kan elke druif in zijn meest complete en meest optimale vorm gepresenteerd worden. Dit resulteert in enkele wijnen waarbij het pure karakter van de desbetreffende druif centraal staat. De wijnen worden niet beïnvloed door houtrijpingen of dergelijke maar laten zich smaken in al hun eenvoud en naakte charme. De regio rond Sommières behoort tot de meest bevoorrechte terroirs uit de Languedoc. Elke fles straalt de warme hartelijkheid en joie de vivre van het zonnige zuiden uit en zijn een complexloze verrijking voor menige feesttafel of gelegenheid.

Wijnen (12)

Mademoiselle Colomba

Laurence Escourrou: Mademoiselle COLOMBA, een familie wijngaard van meer dan 4,5 ha waar alle stokken zijn geplant op het AOC Cabardès terroir. Een productie van wit rood en rosé. Deze kleine onderneming werkt nog op de oude traditionele manier en doet nog vrijwel alles handmatig.

Wijnen (1)

Les Cépages

De Cave van Sommières behoort tot één van de allerbeste uit de regio van de Languedoc. De kwaliteitsnorm ligt hier hoog en beantwoordt aan alle hedendaagse smaakvereisten. Met ‘Les Cépages’ presenteren ze een uitgelezen gamma aan individuele druiven waarbij elke druif resulteert in een wijn die zijn unieke en pure karakter belichaamt en weerspiegelt. Sommières is de kleinste Cru uit de Languedoc. Door zijn kalkrijke bodems en vele zonne-uren profiteren de druiven van optimale condities om heerlijk rijpe, zuivere en uitgebalanceerde wijnen voort te brengen. Al sinds de Romeinen werd hier aan wijnbouw gedaan. Het prachtig historische stadje ademt dan ook een rijke geschiedenis uit en is onder toeristen vooral gekend om zijn oude middeleeuwse centrum en zijn mooie Romeinse brug die onder de Romeinse keizer Tiberius werd gebouwd en als symbool van de streek in hun logo verwerkt werd.

Wijnen (5)

Domaine Grand-Chemin

Reeds gedurende meer dan 300 jaar of 5 generaties lang beheert de Familie Floutier het Domein Grand-Chemin. Vader, Jean-Marc en de 2 zonen, Frédéric en Emmanuel, kunnen zich in een streek als de Cevennen volledig laten gaan op gebied van vernieuwing en experimentele innovaties. Er zijn dan ook meer dan 50 verschillende druiven toegelaten in de appellatie Pays d’Oc wat maakt dat er geen enkele andere wijnregio in Frankrijk is waar je je eigen inbreng en vindingrijkheid zo kan etaleren. De wetgeving is hier veel losser dan in de rest van Frankrijk en laat toe dat er flexibel kan worden omgegaan met soorten van druiven en druivencombinaties. Daarenboven is de ondergrond ook ongemeen veelzijdig en thuis voor vele druiven. Ook het mediterrane klimaat en de onmiddellijke nabijheid van de bergen (en daaraan verbonden afkoeling) biedt aan de druiven ruimschoots de kans om traag en ideaal tot volledige rijping te komen. Grand-Chemin staat garant voor een uitgebreid, verrassend en vooral heerlijk gamma aan wijnen met soms onverwachte maar zalig lekkere druivencombinaties. Ze maken trouwens wijnen onder 3 verschillende appellaties: Pays d’Oc, Vins des Cevennes en Duché d’Uzés. Deze laatste kleine appellatie ligt ten oosten van het domein en omvat een 300 ha wijngaarden rondom het stadje Uzés dat in het verlengde van de Rhônevallei ligt. Cabernet Sauvignon met Pinot Noir…? Laat maar komen!

Wijnen (19)  Wijnbouwerspagina

Château Planères

Het domein kan terugblikken op 4 generaties van wijnboeren en is een familiale samenwerking tussen de families Jaubert en Nourry. Het is gelegen op een stenige plateau die het dorpje van Saint-Jean-Lasseille domineert. Door de ruige omstandigheden moet de druivelaar hier hard werken om tot volwaardige rijpheid te komen. De arme zanderige bodems met veel keien en hier en daar kalk verplichten hem om erg diep te gaan met zijn wortels om zich van zijn voedselvoorziening te kunnen verzekeren. Dit maakt dat de zeer oude druivelaars zich ook in tijden van droogte kunnen voorzien van water en zo voor een constante en evenwichtige rijping van de druiven zorgen. Gelegen tussen de Pyreneeën en de Middellandse zee kan het klimaat hier ook zeer hard zijn. Het constante spel van winden en temperatuurschommelingen resulteert in wijnen die een onwaarschijnlijke verfijndheid, concentratie, structuur en evenwicht etaleren. Alle wijnen van Planères zijn dan ook individuele expressies van al deze omstandigheden samen waarbij elke jaargang ook een eigen aanpak vereist. Verwacht hier geen bombastische of gestoofde confituurpot stijl maar wel delicate, minerale en terroir gebonden pareltjes met veel persoonlijkheid die het hart van de ware wijnliefhebber ongetwijfeld sneller zullen doen slaan.

Wijnen (8)  Wijnbouwerspagina

Domaine Ancely

In 1970 richtten de ouders van Bernard Ancely het domein op. Gelegen aan de voet van de “Montagne Noire” geniet Ancely van een begenadigd terroir van droge, rotsige bodems met een hoog kalkgehalte. De wijngaarden liggen perfect Zuid, Zuid-West georiënteerd. Als kleine rakker al vond Bernard het een voorrecht om mee te mogen werken in de wijngaarden. Niet mogen meehelpen was een straf … Net iets anders dan we van kinderen van die leeftijd gewoon zijn. Bernard kent dan ook elke wijnstok op het veld en weet als geen ander wat ze eventueel nodig hebben. Als elke wijn in het veld wordt gemaakt dan is hij daar het ultieme voorbeeld van. Nadat hij het Domein van zijn ouders overnam herstelde hij een oud en verwaarloosd stuk land terug in ere. Hij maakte er het pareltje van het landgoed van en noemde het “Les Oubliées”, de vergeten wijnstokken, die een wijn opleveren waarvoor elk zoekende wijnliefhebber wel even respectvol blijft stilstaan. Maar eigenlijk geldt dit voor al zijn wijnen, die doordrenkt zijn in noeste arbeid en een reflectie geven van het wilde karakter die deze prachtige streek kenmerkt!

Wijnen (2)  Wijnbouwerspagina

Florie

Florie is een wijnassortiment van Les Vignerons du Roy René. Het in 1922 opgerichte wijndomein werd genoemd naar een van de meest geliefde koningen van Frankrijk. Koning René stond dicht bij het gewone volk en stond gekend als een genereus en goed man die zich familiair mengde onder de modale mens, deelnam aan feesten en tornooien en alzo als een van de weinige koningen een plaats in het hart van de Provençaalse mensen veroverde. Deze 'Cave' hanteert de strengste normen van de streek en alle wijngaarden moeten een certificaat van de kamer van landbouw behalen dat respectvolle en natuurvriendelijke wijnbouw garandeert (Culture Raisonnée). Zo hanteren ze eigenlijk dikwijls strengere normen als bij veel individuele wijnbouwers en worden verschillende van hun wijnen jaar na jaar verkozen als beste van de streek. De wijngaarden worden ook opgedeeld naar ligging, terroir en kwaliteit en garanderen zo dat ook in de fles een maximaal niveau per wijn wordt bereikt én dat elke fles tot op het veld te traceren is. Ze koppelen ook een meer dan eerlijke prijs aan hun verschillende wijnen wat van sommige zogezegd ‘grote’ namen in de Provence en enkele aldaar gesettelde filmsterren absoluut niet kan gezegd worden.

Wijnen (6)  Wijnbouwerspagina

Ma Terre

De in 1922 opgerichte cave werd genoemd naar een van de meest geliefde koningen van Frankrijk. Koning René stond dicht bij het gewone volk en stond gekend als een genereus en goed man die zich familiair mengde onder de modale mens, deelnam aan feesten en tornooien en alzo als een van de weinige koningen een plaats in het hart van de Provençaalse mensen veroverde. De Cave hanteert de strengste normen van de streek en alle wijngaarden moeten een certificaat van de kamer van landbouw behalen dat respectvolle en natuurvriendelijke wijnbouw garandeert (Culture Raisonnée). Zo hanteren ze eigenlijk dikwijls strengere normen als bij veel individuele wijnbouwers en worden verschillende van hun wijnen jaar na jaar verkozen als beste van de streek. De wijngaarden worden ook opgedeeld naar ligging, terroir en kwaliteit en garanderen zo dat ook in de fles een maximaal niveau per wijn wordt bereikt én dat elke fles tot op het veld te traceren is. Ze koppelen ook een meer dan eerlijke prijs aan hun verschillende wijnen wat van sommige zogezegd ‘grote’ namen in de Provence en enkele aldaar gesettelde filmsterren absoluut niet kan gezegd worden!

Wijnen (1)

Opale

De in 1922 opgerichte cave werd genoemd naar een van de meest geliefde koningen van Frankrijk. Koning René stond dicht bij het gewone volk en stond gekend als een genereus en goed man die zich familiair mengde onder de modale mens, deelnam aan feesten en tornooien en alzo als een van de weinige koningen een plaats in het hart van de Provençaalse mensen veroverde. De Cave hanteert de strengste normen van de streek en alle wijngaarden moeten een certificaat van de kamer van landbouw behalen dat respectvolle en natuurvriendelijke wijnbouw garandeert (Culture Raisonnée). Zo hanteren ze eigenlijk dikwijls strengere normen als bij veel individuele wijnbouwers en worden verschillende van hun wijnen jaar na jaar verkozen als beste van de streek. De wijngaarden worden ook opgedeeld naar ligging, terroir en kwaliteit en garanderen zo dat ook in de fles een maximaal niveau per wijn wordt bereikt én dat elke fles tot op het veld te traceren is. Ze koppelen ook een meer dan eerlijke prijs aan hun verschillende wijnen wat van sommige zogezegd ‘grote’ namen in de Provence en enkele aldaar gesettelde filmsterren absoluut niet kan gezegd worden!

Wijnen (2)

AIX Pressions

De in 1922 opgerichte cave werd genoemd naar een van de meest geliefde koningen van Frankrijk. Koning René stond dicht bij het gewone volk en stond gekend als een genereus en goed man die zich familiair mengde onder de modale mens, deelnam aan feesten en tornooien en alzo als een van de weinige koningen een plaats in het hart van de Provençaalse mensen veroverde. De Cave hanteert de strengste normen van de streek en alle wijngaarden moeten een certificaat van de kamer van landbouw behalen dat respectvolle en natuurvriendelijke wijnbouw garandeert (Culture Raisonnée). Zo hanteren ze eigenlijk dikwijls strengere normen als bij veel individuele wijnbouwers en worden verschillende van hun wijnen jaar na jaar verkozen als beste van de streek. De wijngaarden worden ook opgedeeld naar ligging, terroir en kwaliteit en garanderen zo dat ook in de fles een maximaal niveau per wijn wordt bereikt én dat elke fles tot op het velt te traceren is. Ze koppelen ook een meer dan eerlijke prijs aan hun verschillende wijnen wat van sommige zogezegd ‘grote’ namen in de Provence en enkele aldaar gesettelde filmsterren absoluut niet kan gezegd worden!

Wijnen (4)

AIX Ception

De in 1922 opgerichte cave werd genoemd naar een van de meest geliefde koningen van Frankrijk. Koning René stond dicht bij het gewone volk en stond gekend als een genereus en goed man die zich familiair mengde onder de modale mens, deelnam aan feesten en tornooien en alzo als een van de weinige koningen een plaats in het hart van de Provençaalse mensen veroverde. De Cave hanteert de strengste normen van de streek en alle wijngaarden moeten een certificaat van de kamer van landbouw behalen dat respectvolle en natuurvriendelijke wijnbouw garandeert (Culture Raisonnée). Zo hanteren ze eigenlijk dikwijls strengere normen als bij veel individuele wijnbouwers en worden verschillende van hun wijnen jaar na jaar verkozen als beste van de streek. De wijngaarden worden ook opgedeeld naar ligging, terroir en kwaliteit en garanderen zo dat ook in de fles een maximaal niveau per wijn wordt bereikt én dat elke fles tot op het veld te traceren is. Ze koppelen ook een meer dan eerlijke prijs aan hun verschillende wijnen wat van sommige zogezegd ‘grote’ namen in de Provence en enkele aldaar gesettelde filmsterren absoluut niet kan gezegd worden!

Wijnen (1)

Clos Romane

Het is reeds de 4e generatie van wijnbouwers die het familiale domein in het hartje van Cairanne uitbaat. In 2011 realiseerden Nadine en Stéphane, de huidige generatie, hun eerste druivenoogst. Ze werken volgens het principe van Lutte Raisonnée en werken dus volledig organisch met een groot respect voor natuur en omgeving. De prachtige wijngaarden van Cairanne bieden uitzicht op andere vermaarde appellaties als Gigondas, Vacqueras, Rasteau en Séguret. Nadine en Stéphane gaan volledig voor kwaliteit en maken moderne stijl Rhône wijnen die een zuiver, intens maar tegelijkertijd verfijnd en smakelijk karakter etaleren.

Wijnen (3)  Wijnbouwerspagina

Christophe Semaska

Het verhaal van Christophe Semaska begint in 1988 wanneer hij start met de restauratie van het befaamde Château de Montlys. Montlys maakte ooit deel uit van een van de bekendste kastelen van Frankrijk, Château d’Ampuis. Later werden de gronden echter herverdeeld en beide kastelen werden gescheiden. Hij beschikt hiermee over de meest noordelijke wijngaarden van de Rhône en over een van de meest benijdenswaardige terroirs van de Côte-Rôtie. Sindsdien begon er een continue evoluerende weg naar perfectie waarbij er alles aan wordt gedaan om tot de ultieme expressie van Syrah en Viognier te komen. De wijnen zijn pareltjes, bedoeld voor speciale gelegenheden, met een ongekende klasse en complexiteit. Na de 2e WO en de verwoestende Phyloxera plaag van vorige eeuw verdween Château de Montlys gedurende 70 jaar van menige feesttafel maar sinds Christophe het domein terug in handen nam is er nog maar één ambitie: De absolute top van de noordelijke Rhône bereiken. Wie reeds het voorrecht had van zijn delicatessen te mogen genieten weet dat hier geen alledaagse wijnen worden gemaakt. “Qui sait deguster du vin ne boit plus de vin … mais goûte des secrets!” (Salvador Dali)

Wijnen (13)

Domaine de la Côte de l'Ange

Monique Mestre et Yannick Gasparri, propriétaires-viticulteurs à Châteauneuf-du-Pape. Domaine de la Côte de l’Ange werd in de jaren 60 door de familie Mestre overgenomen. De wijngaard wordt nu door hun dochter Corinne en haar man Yannick Gasparri uitgebaat. De gemiddelde leeftijd van deze wijnstokken bedraagt meer dan 40 jaar en de 14 ha wijnstokken liggen verspreid over de hele gemeente.

Wijnen (7)

Domaine Brunely

Domaine Brunely is gelegen in Sarrians, een klein dorpje in de Vaucluse, tussen de Rhône en de Ventoux. Het domein geniet van een kalk-klei plateau dat zich nog net bevindt op de appellatie van Vacqueras, hun belangrijkste productie. In 1990 nam Charles Carichon het domein over van zijn vader. Hij voerde meteen een drastische renovatie door van accomodaties, apparatuur en materialen om de wijnen een modern en hedendaags karater te geven. Met de jaren werden ook wijngaarden bijgekocht op de appellaties van Ventoux, Cairanne, Gigondas en Châteauneuf-du-Pape. Ondanks dat ze geen officiëel biologisch certificaat hebben, werken zij wel veelal volgens dezelfde technieken en proberen andere ingrepen tot een minimum te beperken. Verwacht hier lekkere, zuivere en smakelijke stijlen die u met zijn aangename prijs zullen overtuigen.

Wijnen (8)

Pinon Damien

Damien en Ingrid Pinon zijn zowel als wijnmaker als in het dagelijkse leven een hecht team. Onder hen werd het domein volledig gemoderniseerd en een hedendaagse stijl aangemeten. De wijngaarden zijn voor 100% met Chenin Blanc beplant voor zowel schuim- als stille wijnen en worden al meer dan 10 jaar organisch bewerkt. Dit o.a. door het vermijden van chemische mest- en sproeistoffen, een natuurlijke vegetatie tussen de rijen om het evenwicht van de plaatselijke flora en fauna te stimuleren, te ploegen, enz. Deze biologische werkwijze werd echter nooit bekrachtigd met een gecertificeerd label. Sinds 2020 is hier nu ook werk van gemaakt en is een officieel certificaat in aanvraag. Een van de grote troeven van Vouvray is de vrij unieke ondergrond van een specifiek soort kalksteen en duizenden jaren oude resten van schaaldieren, Tuffeau genaamd. Deze geologische laag dateert uit het Turoon, dat zo werd genoemd omdat deze geologische tijdsnede in de buurt van de stad Tours het meeste naar boven komt. Het garandeert één van de beste expressies van Chenin, waar dan ook ter wereld. De prachtige kelder van het domein waar de wijnen fermenteren en rijpen, werd volledig uit deze kalklaag gehouwen.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

Antoine de la Farge

"Antoine's grootvader, Gerard Clément, was een van de meest gerespecteerde wijnbouwers van de streek en een van de oprichters van de appellatie 'Menetou-Salon'. Nog steeds is hij aanwezig op het domein en voor Antoine was en is hij nog steeds zijn grote inspiratie en voorbeeld. Hij begon zijn carrière in een wijnwinkeltje en later werd hij wijnaankoper van een van Frankrijks grootste wijnhandelaars. Hier kreeg hij de kans om zijn kennis enorm uit te breiden en internationale ervaring op te doen (o.a. in Australië). Na 12 jaar van omzwervingen keerde hij in 2012 terug naar het moederdomein om al die ervaringen in praktijk om te zetten. Antoine voelt zich als wijnmaker een dirigent die de bodem omzet in muziek. Elke wijn moet een natuurlijke weerspiegeling zijn van zijn terroir en vraagt een duurzame landbouw om dit te verwezenlijken. De wijnbouwer is het cement tussen de druivelaar en de uiteindelijke wijn. Hij wil de wijn dus niet manipuleren maar enkel zachtjes begeleiden. Daarom worden alle druiven met de hand geplukt, wordt er enkel gebruik gemaakt van de zwaartekracht en worden er geen gisten toegevoegd om de gisting op gang te krijgen. Zijn wijnen vallen dan ook voortdurend in de prijzen!

Wijnen (1)  Wijnbouwerspagina

Domaine Seguin

De historiek van dit authentieke wijndomein gaat terug tot in de 19e eeuw toen Berthe Roumier 1,5 ha wijngaard in Berthiers bezat. Samen met haar man, Ernest Seguin kochten ze nog enkele wijngaarden bij in Bouchot. Zo werd in de loop der jaren een variatie aan terroirs verkregen, waaronder de drie belangrijkste: kalk (fruit), de befaamde Kimmeridge bodems (aromatische kracht) en Silex (mineraliteit). Door een combinatie zijn ze in staat complexe en finessevolle Pouilly Fumé’s te produceren die ondertussen zowat het handelsmerk van het domein zijn geworden. De overtuiging is dat de wijn gemaakt wordt op de velden. Bescherming van het plaatselijke ecosysteem is een topprioriteit. Ze werken dan ook volgens de “Lutte Raissonée” die een zo natuurlijke mogelijke benadering van het wijnproces garandeert en vermijdt dat de natuurlijke eigenheid van de wijngaard teloor gaat. Ook de kelder bevindt zich op 3 niveaus om zoveel mogelijk met de zwaartekracht te werken en het gebruik van pompen te vermijden. De huidige wijnmaker Philippe Seguin is een echte perfectionist en bekwaamde zich in Nieuw-Zeeland, Bourgogne, Bordeaux en de Rhône alvorens zijn vader te vervoegen en nu ook op te volgen. Zijn begeleidende filosofie is “Rijkdom in verscheidenheid”. Elk van zijn wijnen zijn daar een niet te missen voorbeeld van! Nog één groot misverstand uit de wereld helpen. De befaamde “Fumé” slaat niet op vuursteen of rokerige eigenschappen van de wijn maar op de typische grijze waas die specifiek daar verschijnt op de Sauvignon-druif bij optimale rijpheid! … Of misschien op de waas die verschijnt na het nuttigen van enige glazen van dit Goddelijke vocht.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

Domaine du Clos Roussely

Vincent Roussely Vigneron, St. Georges sur Cher. De wijngaarden liggen vlakbij het kasteel van Chenonceaux en beslaan een oppervlakte van 26 hectares. Ze zijn beplant met Sauvignon, Pineau d’aunis, Chenin, Gamay, Cabernet Franc en Côt. Vincent maakt deel uit van een nieuwe lichting wijnbouwers die respect voor het terroir en het leefmilieu hoog in het vaandel dragen. De wijngaarden worden op biologische wijze beheerd en volledig met de hand geplukt.

Wijnen (5)  Wijnbouwerspagina

Domaine Gadais Père et Fils

Al gedurende 5 generaties staat de familie Gadais garant voor de productie van top Muscadet sur Lie in het Loire dorp Saint-Fiacre-Sur-maine. Reeds sinds begin 1700 is de “Melon de Bourgogne” (Muscadet) vermaard om zijn bijna niet te evenaren combinatie met visgerechten en meer specifiek schaaldieren en zeevruchten. De druif is oorspronkelijk inderdaad uit Bourgogne maar wordt tegenwoordig enkel en alleen nog in de streek rond Nantes geproduceerd. Eind vorige eeuw was Muscadet nochtans dezelfde weg aan het opgaan als Gamay in Beaujolais. De streek van de Muscadet werd van oudsher al gedomineerd door grote handelshuizen die kwantiteit boven kwaliteit zetten wat het voor de kleinere wijnboer moeilijk maakte om te concurreren en uitmondde in een prijzenslag die enkel verliezers kende. Maar sinds geruime tijd zijn onder impuls van enkele gedreven wijnbouwers de kwaliteiten weer enorm gestegen en kan je er zelfs voor bescheiden prijzen pareltjes van wijnen vinden. De familie Gadais is eigenaar van verschillende domeinen en is één van de pioniers op gebied van modernisering, ecologische en duurzame landbouw en kwaliteitsverbetering in het algemeen. De wijngaard waar historisch sprake is van de allereerste gekende vermelding van Muscadet is trouwens in hun bezit. Ze gaven de Melon de Bourgogne terug de plaats waar ze rechtmatig hoort te staan. Namelijk tussen de beste culinaire wijnen van Frankrijk.

Wijnen (1)  Wijnbouwerspagina

Domaine Paul Thomas

De wijngaarden van Paul Thomas situeren zich in het rustieke dorpje Chavignol aan de voet van de Côte des Monts Damnés. De bevoorrechte gronden bevatten veel kalk en zijn vergelijkbaar met de roemrijke "oesterbank" gronden in Chablis (Terres Blanches met heel veel fossielen van schelpdieren, kalkhoudende bodems van Les Caillottes en de unieke Sancerre Silex in Saint-Satur die een opmerkelijke mineraliteit geeft). Chavignol is ook gekend als één van de weinige echte herkomstbenamingen van kaas, namelijk de befaamde Crottin de Chavignol (lokale geitenkaas). Deze laat zich, hoe kan het ook anders, als geen ander combineren met de plaatselijke Sancerre-wijnen. Tegenwoordig leidt zoon Raphaël Thomas het kleine familiebedrijf. Eigenlijk ambieerde hij een carrière in de fysica, maar nadat zijn vader plots in 2000 overleed, besloot hij om de familietraditie voort te zetten. Hij hecht veel belang aan een natuurlijke vinificatie en fermentatie in oude, traditionele houten kuipen, en wil van elke cuvée een optimale expressie van Sancerre maken. Elke kuip druiven wordt manueel geoogst en van de steile hellingen gedragen. Door de verschillende eigenschappen van zijn gronden kan hij enkele prachtige Sancerres met uiteenlopende karakters produceren. Zijn wijnen etaleren dan ook een ideaal evenwicht tussen intensiteit en structuur en verzekeren elke wijnliefhebber het nodige drinkplezier.

Wijnen (7)

Monmosseau

What’s in a name? In 1886 richtte Alcide Monmousseau een wijnhuis op dat zich volledig specialiseerde in het creëren en opvoeden van mousserende wijnen op de klassieke manier zoals in Champagne waarbij de wijn zijn parels verkrijgt op de fles. In de schaduw van het befaamde kasteel van Chenonceau werden enorme kelders gegraven uit één van de grootste Tuffo lagen van Frankrijk. Dit witte gesteente werd niet enkel gebruikt om kastelen en abdijen van te bouwen maar is ook ideaal als thermo regulariserend materiaal voor de stockage en rijping van schuimwijnen. De wijnen krijgen dan ook een lange rijping sur lattes waardoor ze tot de fijnste en evenwichtigste van de streek behoren. Ook gaan ze prat op een buitengewone beheersing van het blenden. Hun Crémant de Loire bestaat dan ook zomaar even uit 6 verschillende druiven die allemaal hun steentje bijdragen om tot de ideale assemblage te komen.

Wijnen (2)

GRAND C

Dit jonge, ambitieuze wijnproject werd op poten gezet onder de kundige leiding van Axel Wulfken, voormalig Marketing Director en Product Manager van de Moët-Hennessy-groep en Jacques Cattin, één van de meest vooraanstaande wijnmakers uit de Elzas en president van de gerenommeerde "Association Crémant d'Alsace". Door de jaren heen ontvingen zijn crémants en wijnen verschillende onderscheidingen. Het doel van Grand C is een reeks van lekkere, zuivere en moderne Elzas-wijnen op de markt te brengen, die beantwoorden aan een hedendaagse en representatieve stijl, en die de Elzas verlossen van zijn saaie, oubollige imago zonder de traditie en typiciteit van de streek te verloochenen. Ook de presentatie staat ver van de klassieke, oerlelijke Elzasfles en straalt een vernieuwende, kleurrijke sfeer uit. Vooral met zijn wijnen zelf zal Grand C u bij menige gelegenheid meer dan aangenaam verassen en instant wijnplezier verschaffen!

Wijnen (13)

Domaine de Colonat

Er zijn weinig wijnbouwbedrijven die zulk een indrukwekkende historiek kunnen voorleggen. Reeds in de tijd van de Romeinen liep een belangrijke weg door dit domein. Van toen dateren ook de eerste wijngaarden. De filosofie van Colonat ligt hem in het bewaren van die tradities die reeds generaties worden doorgegeven. Elke terroir wordt nauwgezet in ere gehouden en afzonderlijk gevinifieerd. Hun wijnen zijn een afspiegeling van elke afzonderlijke wijngaard, waarbij karakter en typiciteit primeren. De wijnranken zijn diep geworteld in hun heuvels, historiek en cultuur. Van het moment dat Claude Collogne in 1828 het domein kocht, zijn er ondertussen al 7 opeenvolgende generaties gepasseerd. Christine en Bernard Collonge beheren nu het prachtige Domaine de Colonat en ook hun zoon Thomas is volledig mee in het bedrijf geïntegreerd. Graag tonen zij welke prachtige dingen allemaal mogelijk zijn met de Gamay-druif.

Wijnen (8)

Domaine des Poncetys

Domaine de Poncetys werd in de 17e eeuw opgericht en is sinds begin 20ste eeuw eigendom van het departement Saône et Loire. Het domein bestaat nu uit 18 hectaren uitgestrekte wijngaarden van het gerenommeerde “Lycée Viticole de Mâcon Davayé” wat gelegen is vlakbij Mâcon. Het wijnhuis verwerkt 15,80 hectare wijngaarden verspreid over de benamingen Saint Veran (12,70 ha), Pouilly-Fuissé (0,30 ha) en Mâcon-Davayé (2,80ha). De, in hoofdzaak ommuurde, wijngaarden bevinden zich in een klein gebied tussen de ‘Roche de Vergisson’ en de ‘Roche de Solutré’. Domaine des Poncetys heeft een jaarlijkse wijnproductie van 1100 hectoliter. Domaine des Poncetys werkt sinds 2009 biologisch.

Wijnen (4)

Seguin Manuel

Afstammend van een 10 generaties wijn makend geslacht (Domaine Chanson) kocht Thibaut Marion in 2004 Seguin Manuel over. Sindsdien werd onophoudelijk gewerkt naar optimalisatie, modernisering, uitbreiding en een volledige milieuvriendelijke en organische benadering van de wijngaarden en hun wijnen. Sinds 2015 dragen ze dan ook officieel een gecertificeerd label en werden tegelijkertijd de kwaliteiten naar ongekende hoogte gedreven. Gelegen in Savigny-Les-Beaune werden vooral wijngaarden in Beaune, Puligny-Montrachet, Meursault, Pommard en Vosne Romanée bijgekocht. De wijnen die hij maakt in andere appellaties met druiven van andere wijnboeren worden echter aan dezelfde strenge normen en vereisten onderworpen! De druiven ondergaan minstens een dubbele controle en elke cuvée wordt gecreëerd met de vereiste een koninklijke reflectie te zijn van zijn terroir. Ze zijn een must voor iedere ervaren wijnkenner en waardige ambassadeurs van een streek die nog steeds als één van de beste ter wereld geldt!

Wijnen (39)

Domaine du Bicheron

Hier in de zuidelijke Bourgogne genieten de druiven van meer zon en mediterrane invloeden waardoor de wijnen rijper en ronder overkomen. In 1889 werd het domein opgericht waardoor ondertussen de 5de generatie de fakkel overnam. Domaine du Bicheron kan dan ook bouwen op een lange traditie en ervaring waarbij de nieuwere generaties ook de nieuwste technieken en installaties introduceerden. Zoals elk rechtgeaard modern bedrijf staat ook hier een groot respect voor milieu en klimaat centraal. Er werd reeds lang volgens de Lutte Raisonnée gewerkt maar sinds 2018 beschikken ze nu ook over een heus Bio label, HVE (Haute Valeur Environnementale). Bovendien heeft een streek als Bourgogne natuurlijk zijn prijs (en die is op vandaag buiten alle proporties geëvolueerd). In die zin vind je hier prachtige en (h)eerlijke wijnen die een betaalbaar en smakelijk alternatief vormen voor de topwijnen van de Côte d’Or die deze dagen nog enkel voor een selectief publiek zijn weggelegd.

Wijnen (2)

Chablis Thomas Labille

In 1987 bundelen Etienne Boileau, Christian Simon en William Nahan hun beschikbare wijngaarden waardoor ze 11 ha bezitten om de opstart te verzekeren. 80 ha wordt nog gebruikt om graan te verbouwen. Een jaar later wordt de wijngaard al verdubbeld. Na een paar moeilijke beginjaren wordt er volledig gestopt met het verbouwen van graan en blijft er nog maar één focus over: WIJN! In 1993 worden er dan ook zware investeringen in de kelders gedaan om een autonome én kwalitatieve vinificatie te kunnen garanderen. Dit leidt onmiddellijk tot een eerste gouden médaille op het Concours Agricole de Paris. In de loop der jaren, volgen er nog meerdere moderniseringen alsook prijzen en médailles. Gaandeweg manifesteert het oorspronkelijke domein zich in het begin van deze eeuw dan ook als een van de vaste waarden en betere domeinen van Chablis. In 2019 gaan de 3 originele vennoten op pensioen en wordt de opvolging verzekerd door Arnaud Nahan en Thomas Labille. Met hun laatste jaargangen bewijzen ze dat de kwaliteit er alleen maar op verbeterd is. De originele naam wordt veranderd naar simpelweg ‘Thomas Labille’ maar het blijft Chablis en Chardonnay met grote C … Laat die oesters maar komen!

Wijnen (6)

Château Meyre

Château Meyre, gelegen in het hart van de Médoc en de regio’s van Moulis en Margaux, teelt al gedurende meer dan driehonderd jaar wijnstokken. In 1876 werd het landgoed benoemd tot één van de allerbeste Avensan wijnen en in 1932 werden zij verheven naar Cru Bourgeois, een classificatie die in 2003 werd bevestigd. Het domein heeft een totaal van 17 hectare rond de stad Avensan, 30 km ten noorden van Bordeaux. In 1992 werd de wijngaard uitgebreid door de acquisitie van 2 hectare in de gemeente Soussans in de Margaux appellatie. Het domein ondernam een omschakeling naar de biologische teelt in 2008. De eerste wijnen gecertificeerd als biologisch werden in 2011 geproduceerd.

Wijnen (2)  Wijnbouwerspagina

Domaine du Claouset

De familie Siozard leefde en werkte niet ver van Claouset, aan de oever van de Dordogne, tegenover het prestigieuze St-Emilion. Sinds het einde van de 19e eeuw volgde er verschillende acquisities, die er toe leidden dat er nu meer dan 40 hectaren aan wijngaarden worden bewerkt. De lange geschiedenis staat vandaag toe dat de bodem en bijzonderheden van het land beter worden begrepen. Zo kan een gamma van Bordeaux wijnen worden aangeboden die op een moderne wijze aan jouw verwachtingen kunnen voldoen terwijl ze de familiale, traditionele spirit behouden.

Wijnen (2)

Château Brondelle

Nakomelingen van wijnbouwers zijnde, vormen Joël en Murielle niet alleen in het dagelijkse leven een onafscheidelijk koppel maar werken zij ook in de wijngaard en in de kelder als een team dat al jaren bewijst met Brondelle tot de meest gerespecteerde Château’s van de Graves te behoren. Hun kleine wijnimperium werd ondertussen gaandeweg uitgebreid met nog enkele andere Château’s waarvan Château Brondelle nog steeds het vlaggeschip is. Als hedendaagse wijnbouwers voeren zij respect voor het plaatselijke eco-systeem en bij uitbreiding het ganse klimaat, hoog in het vaandel. Beiden reisden al een groot stuk van onze wereldbol af. De confrontatie met een wereldprobleem als klimaatverandering deed hen nog meer beseffen dat ze hun thuis maximaal moeten beschermen en respecteren. Dit vertaalde zich sinds 2019 in een certificaat “De Haute valeur environnementale HVE 3”. Gezien Murielle oenologische studies volgde en jaren actief was op het domein van haar grootouders is zij verantwoordelijk voor de vinificatie van de wijnen, de administratie en de communicatie. Joël begon zijn carrière bij IBM als financieel expert en staat bijgevolg in voor de commercialisatie en de meer technische aspecten. Ditzelfde benijdenswaardige evenwicht vinden we ook terug in hun wijnen en maken van Brondelle nu al meer dan 20 jaar één van de vaste waarden van Het Wijnhuis.

Wijnen (14)

Gallen de Château Meyre

Wijnen (2)

Château Rocher-Gardat

Familie Moze-Berthon, eigenaar te Montagne, Gironde. Dit mini-domein is reeds 4 generaties in de goede handen van de familie Moze. Sinds de overname door Patrick Moze-Berthon in 1987 regende het complimenten. Zijn wil om te verbeteren is immens waardoor hij nauwgezet werkt. Patrick heeft nog altijd een klein loyaal team aan zijn zijde die de wijngaarden en kelder ondersteunen.

Wijnen (2)

Château Fleur La Mothe

Château Fleur La Mothe is gelegen in Saint Yzans de Médoc en werd in 1932 geklasseerd als Cru Bourgeois. In 2008 besloten Antoine Médeville, Edouard Massie et Henri Boyer, 3 gekende en ervaren oenologen, om zelf het volledige proces in de hand te nemen. Samen kochten ze Château Fleur La Mothe met de bedoeling om hun opgedane ervaring en kennis om te zetten in één van de beste wijnen van de streek. Al met hun eerste jaargang verbaasden ze menig wijnkenner en werd jaar na jaar de kwaliteit opgetrokken. Het domein werd totaal gerenoveerd en ook in de kelder werden belangrijke nieuwigheden ingevoerd. Het domein sluit aan bij de befaamde wijngaard van Saint-Estèphe en beschikt alzo over de beste gronden die de Médoc rijk is.

Wijnen (2)

Château La Croix Romane

Château La Croix Romane werd omgedoopt door de familie Dubard in erkenning van de rijke lokale geschiedenis van het gebied. De kerk van Lalande de Pomerol, in de buurt van het landgoed, opgericht in de XIIde eeuw door de Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem (bekend als "De Ridders van Malta"). Verleid door de hoge kwaliteit van de “terroir”, nam de Dubard familie deze terroir in 2008 over. Martin Solveig, lid van de familie en wereldwijd bekende musicus, deed mee aan het project en deelt het enthousiasme voor de heropleving van het wijndomein Château La Croix Romane.

Wijnen (2)

Château Vieux Chantecaille

Familie Moze-Berthon, propriétaire à Montagne, Gironde. Dit mini-domein is reeds 4 generaties in goede handen van de familie Moze. Sinds de overname door Patrick Moze-Berthon in 1987 regende het complimenten. Zijn drift om te verbeteren is immens en zorgt voor nauwgezet werk. Patrick heeft nog altijd een klein loyaal team aan zijn zijde die de wijngaarden en kelder ondersteunen.

Wijnen (2)

Château Brillette

Historisch bekeken behoren de wijngaarden van Château Brillette tot de allerbeste van Moulis. Reeds toen de familie Flageul het domein kocht in 1975 was dat een feit maar sindsdien werden alle wijngaarden en de volledige kelders onderhanden genomen en vernieuwd. Bovendien profiteren zij van een variatie aan terroirs die hen in staat stelt veelzijdige en complexe wijnen te produceren. Een constante in deze variatie is de aanwezigheid van vele witte keien (Graves) aan de oppervlakte wat in de zomerzon een oplichtend effect geeft … Brillette! Om niets aan het toeval over te laten werd beroep gedaan op de kunde van meester wijnmaker, Eric Boissenot. Zijn verdienste in de Médoc is ongeëvenaard en zowat alle grote namen zoals Latour, Lafite-Rothschild, Margaux, Mouton-Rothschild, Palmer, Léoville Las Cazes en vele anderen mochten ondertussen profiteren van zijn expertise.

Wijnen (1)

Château d'Alix

In het noordelijke deel van het district Graves bezit de familie Belloc het fraai gelegen Château d'Alix dat is uitgerust met moderne installaties. De druiven op dit 15 ha grote domein zijn aangeplant op een bodem van klei en grind.

Wijnen (3)

Château Le Peyrat

Dit particuliere landgoed, opgericht in 1878, werd voor meer dan dertig jaar beheerd door Paul en Lorette Valade. Een superb landgoed in de Castillon-Côtes de Bordeaux met Château Brisson en Château Le Peyrat als de referentie van de appellatie.

Wijnen (1)

Château Valade

"Dit particuliere landgoed, opgericht in 1878, werd voor meer dan dertig jaar beheerd door Paul en Lorette Valade. Het landgoed was oorspronkelijk gevestigd in de Castillon-Côtes de Bordeaux met Château Brisson en Château Le Peyrat maar werd in 2007 uitgebreid tot Saint- Emilion. Dit gebeurde een paar jaar voordat de twee wijnboeren gezelschap kregen van hun zoon Cedric. Hij creëerde vervolgens Château Valade, een onstuimige Grand Cru van Saint- Emilion. "

Wijnen (2)

Château Lamothe Vincent

Vignobles JBC Vincent, propriétaire à Montignac. De broers Christophe en Fabien volgen beide de wijngaard van hun ouders op. Sinds de komst van Christophe in 1990, is de wijngaard van Château Lamothe-Vincent herstructureerd. Toen Fabien in 1999 de familie kwam helpen, werd er prioriteit gegeven aan het zoeken naar een volledige expressie van aroma’s en balans in de wijnen. De broers proberen voortdurend nieuwe manieren van vinificatie en rijping te verkennen. Château Lamothe-Vincent is samengesteld uit twee belangrijke stukken, een deel liggend aan Montignac en een ander deel liggend naast Castelvieil. Beide gelegen in de Entre-Deux-Mers.

Wijnen (6)

Château Bel Air

In juni 2011 werd Château Bel Air door de familie Dubard toegevoegd aan de groep familiedomeinen in Bergerac, Francs-Côtes de Bordeaux en Lalande de Pomerol. Het etiket van deze wijn is door de Dubard familie ontworpen, als een eerbetoon aan de oud-parochie van Puisseguin en haar cult van Jezus Heilig Hart. De tekening op het etiket verwijst naar de nog steeds op het dorpskerkgebouw zichtbare medaillon van het Heilige Hart van Jezus. De familie voegde er echter het toepasselijke motto van Puisseguin toe: “Surgam et Ibo” :Ik zal opstaan en gaan.

Wijnen (1)

Fonbadet

In de middeleeuwen maakte Fonbadet deel uit van Château Latour. De naam betekent in het dialect uit de Gascogne: fontijn (font) van de kleine vallei (badet). De familie Peyrone was de oorspronkelijke eigenaar maar het werd later overgenomen door de befaamde familie Clarke van Château Clarke (Listrac), nu eigendom van de familie Rothschild. Fonbadet heeft wijngaarden op verschillende locaties in Pauillac zoals grenzend aan Mouton Rothschild, vlakbij Lynch Bages alsook in het zuiden van Pauillac, wat van Fonbadet een representatief Château voor de appellatie maakt. Het zijn meestal oude wijngaarden. De wijnen worden voor 30% gedurende 18 maanden op nieuwe eik gevinifieerd teneinde de eigenheid en elegantie te vrijwaren. Sinds 2014 werd ook hier de hulp van Michel Rolland ingeroepen. Fonbadet bezit ook nog enkele andere domeinen in Pauillac waaronder Château Pauillac, een klein domein dat gelegen is aan een wijngaard waar ook Château Latour zijn wijngaarden heeft. Sinds 2015 wordt hier veel aandacht aan besteed om tot de top van Pauillac te kunnen behoren. De wijn gaat voor 100% op nieuwe eik en bestaat uit 70% cabernet sauvignon en 30% merlot. De 2de wijn heet “L’Harmonie de Fonbadet” en bestaat uit dezelfde blend. Ook hier rijpt de wijn 18 maanden waarvan 15% op nieuwe eik, enkel van jonge wijnstokken verkregen.

Wijnen (6)  Wijnbouwerspagina

Château Montrose (Bordeaux Collection)

Oorspronkelijk was Montrose eigenlijk een deel van het reusachtige domein van Calon Segur en werden er geen wijnen op verbouwd maar was het een bekend jachtgebied. De schippers die de Gironde bevaarden herkenden het in de lente makkelijk aan de heide die dan in bloei stond en de hele heuvel roos kleurde. Het was pas begin 1800 dat de toenmalige eigenaar opperde dat dit waarschijnlijk een van de beste gronden uit de ganse Bordeaux regio betrof en er effectief wijngaarden van maakte en de naam van de zeelui overnam: Montrose. Door de perfecte ligging en ondergrond werden er idd al snel wijnen gemaakt die tot de top van Saint-Estèphe doorstootten. Het maakte van Montrose het jongste domein van de befaamde classificatie van 1855. Ze waren ook een van de eerste domeinen die hun wijnen bottelden op het Château. Een kwaliteitsnorm die al snel door alle andere Château’s zou gekopieerd worden. Op vandaag is Montrose in handen van de steenrijke Bouygues-familie (Telecom en constructie). Nadat Thomas Bouygues de legendarische jaargang 1989 had geproefd kon hij niet geloven hoe goed die wel was en wilde hij niet alleen de fles maar het ganse domein kopen … En zo geschiede! Sinds 2006 werden enkel topmensen aangenomen die tot het kruim van de wijnmakerij in Bordeaux behoorden en is Montrose een naam die in één adem met de allerbeste Château’s uit de Médoc wordt vernoemd.

Wijnen (2)

Château Prieuré-Lichine (Bordeaux Collection)

Al in de 15e eeuw was er sprake van gestructureerde wijnbouw door de monniken van Cantenac. Het domein diende als stopplaats voor pelgrims die onderweg waren naar Compostella. Zo is Prieuré-Lichine een grote uitzondering in de classificatie van 1855, want zo goed als alle domeinen behoorden toe aan de adel of de rijke Bourgeoisie en waren er verder geen wijneigendommen in Bordeaux die tot de kerk behoorden. In 1952 kocht Alexis Lichine, de wijnpaus genoemd, het domein over en doopte het Prieuré-Lichine. Alexis was een van de kleurrijkste figuren en beste proevers ooit die de geschiedenis van Bordeaux rijk is. Hem even typeren zou ons waarschijnlijk een klein boek kosten. Vandaag gaat de huidige eigenaar, de Ballande groep, bezitter van de meest gerenommeerde domeinen ter wereld, er prat op dat je in één fles van hen al de beste eigenschappen die Margaux rijk is, kan terugvinden.

Wijnen (2)

Château La Dominique (Bordeaux Collection)

Dominique heeft een lange geschiedenis in de regio die teruggaat tot het begin van de 18e eeuw. De naam komt van de eerste eigenaar die zijn fortuin maakte op het gelijknamige Caraïbische eiland. In 1969 werd het domein gekocht door de huidige eigenaars, de familie Fayat. Clément Fayat was een vrij opmerkelijk figuur die zijn carrière begon als metser en van daaruit doorgroeide tot een van de grootste bouwfirma’s ter wereld. Het duurde even voor hij moderniseringen doorvoerde maar stapsgewijs werd toch eerst een nieuw drainagesysteem geïnstalleerd en later een volledig nieuwe kelder aangebouwd. Maar het is vooral sinds 2007, toen de nieuwe wijnconsulent, Jean-Luc Thunevin, het team vervoegde, dat kwalitatief de grootste stappen werden gezet en Dominique zich mee aan de top van Saint-Emilion nestelde.

Wijnen (2)

Château Grand Mayne (Bordeaux Collection)

De naam Grand Mayne mag in dit geval letterlijk worden genomen en staat vrij vertaalt voor een luxueus huis met een groot stuk grond eraan. Het huis zelf werd op het einde van de 15e eeuw gebouwd en beschikte toen ook over 250 ha wijngaarden wat in vergelijking met de 21 ha op vandaag toch een heel stuk groter was. In 1934 werd het domein gekocht door de familie Nony die gedurende generaties moderniseerde maar de grootste verandering, en een enorme sprong voorwaarts in kwaliteit kwam er pas vanaf de jaargang 2015. Gloednieuwe accommodaties en vooral de invloed van de nieuwe wijnconsulent Louis Mitjavil maken van Grand Mayne heden één van dé referenties van Saint-Emilion. De laatste jaargangen zijn dan ook officieel de beste ooit geproduceerde wijnen op Grand Mayne.

Wijnen (1)

Château Sociando-Mallet

Sociando-Mallet werd reeds opgericht in 1633 maar het was in 1969 dat het in zijn huidige vorm werd gekocht door Jean Gautreau. Hij voerde drastische moderniseringen door en breidde de wijngaarden gevoelig uit en maakte het domein klaar voor de 21e eeuw. Spijtig genoeg kwam hij in 2019 op 92-jarige leeftijd te overlijden en wordt het domein nu dus gerund door zijn dochter en haar zoon. De wijngaarden zijn gelegen ten noorden van de appellatie van Saint-Estèphe. Door zijn redelijk noordelijke ligging in de Médoc, is hij meestal op zijn best in warmere jaargangen en laat zich dan ook kenmerken door een vrij elegante stijl. Het is ook een van de weinige Chateaus waar men de natuur zijn vrije gang laat gaan en er dus niet aan ‘groen’ oogsten of beperking van de opbrengst wordt gedaan. Dit geeft hem ook zijn rustieke en lichtjes groene karakter waardoor de wijnen meestal iets meer tijd nodig hebben dan bij andere Médoc’s en een nogal ‘eigen’ publiek hebben.

Wijnen (2)

Domaine de Laguille

Tussen Bordeaux en Toulouse, ligt het familielandgoed in de Gers, in het hart van de Armagnac in de Gascogne. Deze kleine Gers, regio van het goede leven, genesteld in het hart van Gascogne, heeft een rijke geschiedenis en een lange wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de Gallo - Romeinse tijd. In het Domaine de Laguille beheren al generaties lang twee families dit wijn erfgoed met een sterke passie voor de wijnstok en het wijnmaken. Vandaag zetten Colette en Guy Vignoli deze traditie verder en produceren ze wijn met kennis van zaken. Het Domein de Laguille heeft een krachtige en moderne tool om de productie te bevorderen met respect voor het milieu. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, heeft het Domein geïnvesteerd in nieuwe energie door de installatie van fotovoltaïsche panelen op de houten gebouwen. Vandaag produceert de wijnmakerij meer energie dan ze verbruikt.

Wijnen (2)

Monsieur et Mademoiselle

Het gamma “Fifi et Marcel” werd door de mensen van het gerenommeerde Château Fonbadet in het leven geroepen teneinde enkele van Frankrijks meest klassieke druiven aan te kunnen bieden aan een betaalbare prijs en met een absolute voorkeur voor kwaliteit. Als aangewezen regio kwamen ze dan al snel op 2 wijngebieden uit. Côtes de Gascogne voor de witte wijnen en de Languedoc voor de rode wijnen. Door de combinatie van ondergrond en klimaat kunnen ze bij hun witte wijnen een lekker fruitig karakter combineren met veel minerale en frisse tonen en voor de rode wijnen een mooie concentratie aan een verleidelijke, zwoele en smakelijke stijl. Hierbij wordt de jarenlange ervaring van een Top-Château in Bordeaux gekoppeld aan streken met veel potentieel, waar vroeger vooral aan massaproductie werd gedaan maar waar mits de nodige aandacht en kennis kwalitatief ook interessante doelstellingen kunnen worden bereikt. De wijnen geven een smakelijke weergave van wat allemaal mogelijk is met deze klassiekers van Franse druiven. Bovendien wordt deze Franse eigenheid nog eens benadrukt door het frivole en in historiek verweven karakter van de respectievelijke labels. Monsieur en Mademoiselle doen u direct verlangen naar het gekende “Leven als God in Frankrijk”-gevoel en brengen u in geen moment in vakantiemodus.

Wijnen (10)  Wijnbouwerspagina

Les Lodges

Vignobles Laur is ondertussen al meer dan 6 generaties een vaste waarde in Cahors. Momenteel zijn vader, zoon en zelfs grootvader nog steeds actief op het domein. Zoon Ludovic geeft met Les trois Lodges een hedendaags en overtuigend antwoord op de traditie van zijn voorouders. Hij creëerde 3 verschillende lijnen die de 3 belangrijkste terroirs die Cahors rijk is in het zonnetje zetten. Zowel in stijl van presentatie als stijl van de wijnen zet hij gigantische stappen in een appellatie waar de tijd wel voor eeuwig leek stil te staan. Moderne stijlvolle etiketten en wijnen die de wijndrinker van vandaag volledig kunnen bekoren en laten genieten. Het is helemaal zijn eigen project dat naast het bestaande en traditionele gamma wordt gelanceerd. De wijnen etaleren een ongelofelijk zuiver en smakelijk karakter en bieden veel wijnplezier voor een betaalbare prijs. De 3 lijnen koppelen 3 verschillende eigenschappen aan elkaar en vormen alzo de representatie van een bepaalde levenstijl die staat voor gastvrijheid, vrijgevigheid en Bourgondisch genieten! De wijnen staan meer dan hun mannetje, ook op internationaal vlak, en bieden Cahors de kans op een nieuwe en terecht ambitieuse start!

Wijnen (6)

Champagne Louis de Sacy

Champagnehuis Louis de Sacy is in 1967 opgericht op de zeer befaamde terroir “Grand Cru” op de "Coteaux de la Montagne de Reims" te Verzy door de familie Sacy. Al 13 generaties cultiveren zij met passie de wijnstokken en dragen zij deze kennis over. De familie beheert en verbouwt de wijngaard al sinds 1633. André Sacy besloot in 1962 om Champagne te produceren en stichte Champagne Sacy Père et Fils. In 1986 wijzigde de naam in Champagne Louis de Sacy, genoemd naar hun briljante voorvader (1654 - 1727), een advocaat en letterkundige. Zijn gestileerde portret, ontleend aan een schilderij van Nicolas de Largilliere is het beeldmerk van Champagne Louis de Sacy. Yaël en Jonathan Sacy beslissen in 2013, na diverse commerciële ervaringen in Frankrijk en in het buitenland, om het familiebedrijf te vervoegen om de continuïteit te garanderen en bekendheid te ontwikkelen. Vandaag exporteren zij Champagnes naar alle Europese landen en de Verenigde Staten en beheert de familie 18 hectare wijngaarden met het diepste respect voor het land en de natuur. Enkele cijfers: 18 hectare wijnranken, 4 zones, 23 percelen, wijnstokken gemiddeld 30 jaar oud, druiven: 65% Pinot Noir, 30% Chardonnay en 5% Pinot Meunier, terroir: klei-kalksteen/marly-kalksteen, Montagne de Reims : Verzy (Grand Cru), Aube : Bligny, Mont de Berru : Cernay, Vallée de l’Ardre : Treslon.

Wijnen (7)  Wijnbouwerspagina

Champagne Michel Genet

Chouilly bevindt zich net onder Epernay en is één van de slechts 17 Grand Cru gemeentes die de Champagnestreek rijk is en dit enkel voor Champagnes die van pure Chardonnay worden gemaakt (Blanc de Blancs). Met meer dan 500 ha aan geclassificeerde wijngaarden is dit de grootste gemeente binnen de appellatie. Het domein werd in de jaren ’60 opgericht door Michel Genet. Tegenwoordig zijn het zijn 2 zonen en dochter, Vincent, Antoine en Agnes die de wijngaarden bewerken en het domein de 21e eeuw in loodsten. Ze noemen zichzelf “Manufacteurs de Grands Crus” waarbij hun ganse concept zit samen gevat in dit ene woord “Manu-facture = Fait Main”. Alle wijngaarden bevinden zich in Chouilly en Cramant en worden met de hand en organisch verantwoord bewerkt (lutte raisonnée), manueel geoogst, apart gevinifieerd en door eigen mensen geplukt. Hiermee garanderen ze een erg kwaliteitsvolle Champagne die de meeste merkchampagnes makkelijk overstijgt en waarvoor ze op Concours de Bruxelles 2019 nog werden bekroond met een gouden medaille als beste Champagne van de beurs.

Wijnen (9)  Wijnbouwerspagina

Champagne Charles Simon

Champagne Charles Simon is het geesteskind van twee schoolvrienden, Davy Dosnon en Simon-Charles Lepage. Ze groeiden samen op in deze prachtige streek van rollende heuvels, graanvelden en Champagnewijnstokken. Hun wijngaarden met hoofdzakelijk Kimméridgens als ondergrond, liggen op minder dan een uur rijden ten noorden van Chablis. Hiermee leunen zij dichter tegen de Bourgognestreek aan dan bij de rest van de Champagnestreek.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

Champagne Lamoureux

Net na de 2de wereldoorlog, in 1947, plantte grootvader René Lamoureux zijn eerste druivenlaars in Les Riceys waarmee hij de feitelijke stichter van het huis is. Het was echter zijn zoon, Jean-Jacques, die het kleine domein verder ontwikkelde en naar een hoger niveau bracht. Les Riceys behoort tot het minst gekende en meest afgezonderde deel van Champagne, de Côte de Bar. Het situeert zich tussen Reims (Epernay) en Bourgogne in, onder de stad Troyes, ver van het toeristische hart van Champagne waar de gekende grote huizen zich bevinden. Des te meer kan men hier echter verrassende en interessante ontdekkingen doen die niet op naam kunnen teren maar het louter van hun pure klasse moeten hebben. Vandaag beheert zoon Vivien het domein waarbij zowel Pinot Noir, Chardonnay als Pinot Meunier puur en in assemblage worden gepresenteerd waarbij voor elke cuvée dezelfde hoge kwaliteitsnormen worden gehanteerd. Zowat alle verschillende types van Champagne zijn hierdoor vertegenwoordigd en maken van Champagne Lamoureux een niet te missen opportuniteit voor elke champagneliefhebber.

Wijnen (8)  Wijnbouwerspagina

Cognac Michel Forgeron

100% van de wijngaarden bevinden zich in het beste deel van Cognac: GRANDE CHAMPAGNE

Wijnen (6)

Michel Forgeron

Wijnen (1)

Château Fontaine

Hier in Sauternes bezit de familie Belloc het fraai gelegen Château Fontaine dat is uitgerust met moderne installaties. De druiven op dit 3 ha grote domein zijn aangeplant op een bodem van klei, grof zand en kiezel.

Wijnen (2)